Prijatelj Našeg Sajta

(PROBNO)....

Nakon što je godinama Sergio Bonelli Editore radio vise western temama u svojim stripovima, u prvoj polovini 80-tih godina prošlog veka došlo je do naglog zaokreta u odabiru tematike novog vala stripova. Godine 1982. pojavio se Martin Mystere koji se bavio tematikom velikih zagonetki i misterija. To odabiranje se pokazalo kao pun pogodak pa je strip doživeo veliki uspeh. Uz motivaciju uspeha stripa stripa koji se bavio necim potpuno novim trebalo je odabrati temu koja ce biti nova i dovoljno dobra da zainteresuje citaoce . Tada na scenu stupa mladi scenarista koji je do tada radio scenarije za druge junake u Sergio Bonelli Editore (Zagor, Mister No) i koji je, kako se posle pokazalo, kreirao jednog od najvecih likova italijanskog stripa i postigao ogroman uspeh u Italiji i u celom svetu. Taj mladi scenarista zvao se Tiziano Sclavi, tema koju je odabrao je bio horror , a glavnog junaka je nazvao Dylan Dog. Potpuno neocekivano, prve epizode postižu ogroman uspeh u Italiji, jer je publika ocigledno bila gladna novih i zanimljivih tema, te se horror tema pokazala puno zanimljivijom nego što se ocekivalo. Dylan Dog vec nakon nekoliko brojeve zauzima visoko drugo mjesto po prodavanosti Bonellijevih izdanja odmah iza Texa Willera. U zlatnim vremenima Dylan se prodavao u preko milion primjeraka worldwide, dok danasnja tiraža ovog junaka iznosi jos uvek nevjerojatnih 300 000 primeraka mesecno!!! Veliki doprinos ovakvoj prodaji možemo potražiti u cinjenici da je Dylan Dog jedan od retkih stripova koji je naišao na dobar prijem u ženskom delu populacije, koje cine dobar deo Dylanovih citaoca!

Dylan je detektiv, istražitelj, ali ne bilo kakav detektiv; on je, kako je sam sebe prozvao, istražitelj nocnih mora. Iako prilicno mlad, iza sebe vec ima karijeru policajca Skotland Yarda, leceni je alkoholicar, iza njega su i desetine slomljenih srca, nego ko je zapravo Dylan Dog niti sam on ne zna jer njegova je prošlost još poprilicno prekrivena velom tajne. Za razliku od svog kolege Sherlocka Holmesa koji je inspiraciju nalazio svirajuci violinu on svira klarinet, te u slobodno vreme slaže modela galije koju vjerovatno nece nikada dovršiti. Lice Dylana Doga je lice britanskog glumca Ruperta Evereta, što je samo još jedan u nizu Bonelijevih junaka cije lice je uzeto od poznatih glumaca (Ken Parker, Nick Raider, Magico Vento, Tex Willer...). Ako ste zainteresovani za njegove usluge možete ga naci u Craven Roadu broj 7 u Londonu, njegove usluge koštaju 50 funti dnevno plus troškovi, ali neretko ce preuzeti neki slucaj i bez naknade, tek da zadovolji svoju znatiželju. Najslabija Dylanova tacka su lepe žene sa kojima gotovo u svakoj epizodi završi u krevetu. Nije to tipicno »macho« zavodenje koje susrecemo kod nekih drugih junaka, Dylanov pristup ženama je poseban pomalo , iskren i nabijen emocijama, ali te veze gotovo uvek traju samo jednu epizodu.

Svet Dylana Doga je svet koji mi poznajemo, znaci sadašnjost. To je na neki nacin jedan od problema jer su autori ovom liku tacno odredili starost tako da je neminovno da ce morati ostariti iako se danas još odlicno drži. Glavno mesto radnje je London u kojem se na samom pocetku ovog serijala odvijalo najviše epizoda. Kasnije se radnja širila po svim delovima Velike Britanije i sveta. Buduci da se Dylan Dog bavi jedinstvenim zanimanjem u njegovom svetu susrecemo sve vrste cudovišta (vampiri, vukodlaci, vještice, carobnjaci, gnomi...) i ljudi bolesnog uma. Iako se u mnogim epizodama nalazi velika kolicina krvi, odsecenih glava i strašnih prizora morbidnih ubistava Dylanov svet dise velikom dozom poezije i melankolije.

Groucho Marx je Dylanov pomocnik i najbolji prijatelj. Njegov lik je preuzet od poznatog americkog glumca i komicara Groucho Marxa, jednog od urnebesne brace Marx. On se pojavljuje od prvog broja i omiljena zabava mu je pricanje glupih šala svakome ko ih je u prilici cuti, a to su najcešce Dylan i njegovi klijenti,.na njihovo veliko razocarenje. Nekada sa svojim šalama zna preterati no u vecini slucajeva samom Dylanu je od velike pomoci, pogotovo kad u kljucnom trenutku treba dobaciti Dylanu pištolj kojim ovaj treba ubiti cudovište! Inspektor Bloch je Dylanov bivši šef iz policijskih dana i njegov veliki prijatelj. Buduci da je važna osoba u Scotland Yardu nebrojeno puta je pomogao Dylanu sa korisnim informacijama, a i nekoliko puta mu je spasio život. Njihov odnos je više ocinski nego li prijateljski iako Bloch cesto zna prigovarati kako zbog Dylana nikad nece docekati zasluženu penziju. Jedna od karaktiristika mu je da ne podnosi krv i da redovno povraca na mjestu zlocina. lol

Doktor Xabaras je najveci Dylanov neprijatelj koji se pojavio vec u prvom broju. Opsjednut serumom besmrtnosti ovaj covjek bolesnog uma nekoliko puta je stao na put Dylanu. Nažalost, sudbina se ružno poigrala sa Dylanom jer upravo Doktor Xabaras je njegov otac. Smrt je cesti Dylanov neprijatelj. Naravno, ona je prisutna kod svih Bonellijevih junaka, ali kod Dylana je ona prikazana kao fizicka osoba u dugoj crnoj halji sa kapuljacom koja u ruci drži kosu. Iz epizode u epizodu nastavlja se nadmudrivanje ova dva protivnika.

Glavni pisac i scenarista je i dalje Tiziano Sclavi, iako je u zadnje vreme puno pažnje i vremena posvetio drugim projektima i obavezama, tako da su priliku dobili i ostali scenaristi kao Claudio Chiaverotti, Pasquale Ruju, Medda/Sera/Vigna (tvorci Nathana Nevera), Luigi Mignacco i još mnogi drugi...Graficki kreator Dylana Doga je Claudio Villa koji je do 42. broja crtao i naslovnice , a nakon toga ga zamenjuje Angelo Stano cije radove možemo videti i danas. Osim njih dvojice, veliki doprinos Dylanovom uspehu dali su i ostali odlicni crtaci medu kojima cemo istaknuti najbolje i najpoznatije kao što su Carlo Ambrosini, Bruno Brindisi, Gianpiero Casertano, Giovanni Freghieri, Nicola Mari, Montanari&Grassani i Corrado Roi.

Dylan Dog je trenutno u laganom padu i ocito je da autori ne mogu držati isti nivo kvalitete kroz ogroman broj izdanja. U zadnje vreme se cesto pojavljuju vec videne price i citaoci sa negodovanjem promatraju što se dogada s njihovim omiljenim junakom. Za nadati je se da ce se stari lisac Sclavi probuditi iz zimskog sna i vratiti u formu, a intrigantno je i pojavljivanje stranih scenarista poput Robina Wooda, autora jedne od najboljih Dylanovih prica u zadnjih par godina - DD Gigante #9 "L'esercito del'male" i koji pokazuje da ima snagu i maštu da vrati Dylana na vrh italijanske strip produkcije.
Bez obzira na tamne oblake koji su se nadvili nad našim junakom, uvereni smo da ce Dylan uspeti pobediti i ovog protivnika!

Woah!

Lord of the Rings 3

Taxi 4

Big Stan

Ubreakable

Watchmen

Van Helsing

The Godfather

Narnia 2

Epic movie

Police Academy 7

2012 trailer (film jos nije izasao , ali ga nabavljamo cim izadje)