Prijatelj Našeg Sajta

Probno>>>

Oni su medu nama. Svaki sa svojim lovištem. A lovina smo svi mi. Arhivampiri ili Gospodari Noci, potentni predatori vec milenijama kriju svoje postojanje, ubijajuci tokom ratova i skrivajuci se iza diktatura i tiranija. Oni su vampiri, ali ne onakvi kakve smo dosad znali. Oni se ne boje luka, sunceva svjetla ili glogovih kolaca. Oni su neranjivi, besmrtni, nepobjedivi... Uz jednu sitnu iznimku. Ukoliko jedan od njih dobije sina sa smrtnicom, stvorio je njihovog prirodnog neprijatelja, Dampyra! Mauro Boselli i Maurizio Colombo, dva mlada autora koja vec godinama pišu uzbudljive price za razne junake izdavacke kuce Sergio Bonelli Editore (s tim da je Boselli ocito postao glavni scenarist u kuci i covjek kojem Sergio Bonelli ocito puno vjeruje i u kojeg polaže puno nade jer nakon što je revitalizirao Texa i Zagora pokrece i svoj serijal) , iskoristili su staru srpsku (kao što sami autori navode) legendu o Dampyru, potomku vampyra i žene, cija je krv jedino sredstvo koje može ubiti strašne gospodare noci i kreirali najnoviji Bonellijev hit! Prvo što vam padne na pamet nakon procitanih nekoliko brojeva je fascinacija kolicinom dokumentacije koju su autori proucili kreirajuci svog junaka. Anticke legende, vjerovanja i mitovi, prikladna literatura i horror filmovi opskurne produkcije su poslužili autorima kao neiscrpan izbor inspiracije za kreiranje fascinantnih avanutra. Medutim, ni ostali detalji nisu zanemareni; pomno odabrana scenografija, gradevine, gradovi, pejzaži, imena likova, svaki detalj je pažljivo ukomponiran i ima svoju pozadinu. Tako se, npr. radnja prva dva broja odvija u Bosni i Hercegovini ( #1 Il figlio del Diavolo) tj. u Sarajevu (#2 La stirpe della note) iako je u samom stripu samo naznaceno "Zona di guerra" (ratna zona) i "La citta" (Grad) jasno je o cemu se radi. Vidimo tu poznatu sarajevsku panoramu, grafite na zidovima ("etnicko cišcenje", "pokolj", zloglasna 4 C), viku ljudi tijekom minobacackog napada na tržnicu ("pažnja", "odatle"), bradate snajperiste kako ubijaju civile, majora Stanka Radeka, vode Crne Legije cije lice neodoljivo podsjeca na odgovarajuceg zlocinca iz stvarnosti, generala Ratka Mladica i citav niz drugih zanimljivih pojedinosti koje citatelj otkriva citajuci Dampyrove avanutre, a koje otkrivaju koliki su trud autori ulozili u razradu likova i price.

Dampyr, tj. Harlan Draka kako mu je pravo ime, isprva nije svestan svoje uloge i svojih moci. Zna da je roden tijekom drugog svjetskog rata i da iz nekog, naušnicima neobjašnjivog razloga, njegovo tijelo jako sporo stari tako da on izgleda kao da ima 25 godina. Zna da mu je tijekom poroda umrla majka i da mu je otac bio neprijateljski vojnik. Odgojile su ga tri misteriozne starice koje je zvao strinama, ali nije ima lagano djetinjstvo, jer su ga druga djeca mrzila i nazivala raznoraznim pogrdnim nazivima poput "davoljevog sina" ili "vješca". Tek tokom rata u Bosni, dakle u prvoj epizodi, Harlan se suocava sa užasom i spoznaje svoju pravu prirodu polucovjeka-poluvampira, i polako uci iskorištavati svoje novootkrivene moci boreci se protiv "neživih" - vampira podanika mocnog Gorke. U toj kljucnoj prvoj epizodi upoznajemo i njegove vjerne suputnike kroz avanutre koje dolaze, Teslu i Kurjaka. Kurjak je vojnik koji se poput mnogih drugih bori za svoju zemlju a nakon toga postaje placenik. Tek kada susrece Dampyra spoznaje da se iza mnogih od tih ratova kriju Arhivampiri ili Gospodari noci i pridružuje mu se sa ciljem da osveti svoje suborce koje su pobili Gorkini vampiri. Zanimljiv je njegov love-hate odnos sa drugim važnim likom uz Dampira, s Teslom. Tesla takoder pripada ne-živima i bila je dio Gorkinog "copora" koji je napao Kurjaka i njegove suborce. Kad je Dampyr porazio Gorku Tesla više nije bila njegov rob i odlucila je pridružiti se Dampyru u borbi, navlaceci tako na sebe bijes ostalih ne-živih koji su je zbog toga prozvali "Otpadnicom". Tesla se odmah na pocetku zaljubjuje u Damypra ali zbog njegove krvi koja je za nju otrovna ne mogu imati normalan odnos. S Kurjakom se naizgled samo podnosi, medutim duboko unutra oboje osjecaju duboko prijateljstvo i respekt, iako to Kurjak nikad ne bi priznao. Lica za glavne junake autori su, kao što je to vec pa obicaj u Bonelliju, uzeli od poznatih glumaca i licnosti. Tako Tesla jako slici na rock heroinu Annie Lennox dok Dampyr jako podsjeca na Ralpha Fiennesa iz filma "Strange Days" Jamesa Camerona i Kathryn Bigelow (i to ne samo po fizickom izgledu koliko i po prirodi lika, tipicnog "beautifull loosera"), mada sam Boselli napominje i Gorana Bregovica (!!!) kao mogucu referencu na Dampyrovo lice. Dampyrovo sjedište se nalazi u Pragu, gdje se nalazi tajanstveni "Teatar izgubljnih koraka", neku vrstu organizacije koja se bori protiv vampira, kojeg vodi tajanstveni Caleb Lost – pripadnik tajanstvene rase Amesha, neke vrste Božjih poslanika oko kojeg ce se vrtiti dobar dio zapleta u buducim epizodama. Još jedan važan sporedni lik je profesor Hans Milius, profesor na Fakultetu u Freiburgu, koji je važan Calebov (a samim tim i Dampyrov) suradnik.

Dampyrovi neprijatelji su vampiri. Medutim, medu vampirima razlikujemo Arhivampire ili Gospodare noci koji se ne boje svjetla niti pate od ostalih "uobicajnih" boljki koje muce vampire i "obicne" vampire, ne-žive koje je u vampirima pretvorio neki Arhivampir i koji su tako postali njegovi robovi i dio njegove vojske, tj. "copora". Arhivampiri pripadaju mocnoj sekti koja broji ne više od sto clanova u svijetu koji su podijelili svijet na svoja lovišta. Oni su aktivni tijekom raznih ratova kada nabavljaju hranu pod krinkom ratnih pokolja, a nerijetko mnoge ratove pokrecu upravo sami Arhivampiri. Oni su svi redom važne i utjecajne osobe, vrlo inteligentni, šarmantni i supermocni, imaju neku vrstu pakta o medusobnom nenapadanju, ali se medusobno ne podnose (iako se poštuju i boje jedan drugog). Dampyrov otac Draka je takoder Arhivampir i on se cesto nade na Dampyrovom putu i veže ih ambivalentni odnos koji varira od respekta do mržnje. S druge strane tu je i Amber, ženski pripadnik rase Arhivampira koja je postala Dampyrov saveznik pošto mrzi Draku. Dampyrove avanture se odvijaju u sadašnjici, a nakon Balkana dogadaju se u Africi, Rusiji, mracnim srednjoevropskim gradovima poput Berlina i Praga, Transilvaniji i ostalim misticnim mjestima iz evropske bogate povijesti.

Zasluge za veliki uspeh serijala osim fantasticnih Bosellija i Colomba umnogome pripadaju i crtacima medu kojima moramo istaci dva imena a to su fenomenalni Mario Rossi (Majo) i Lucca Rossi (nisu rodbinski povezani), koji se svojim radovima i specificnim grafickim izrazom i osebujnim stilom oduševili i publiku i kritiku. Naravno, tu su i jako dobri Andreucci, Dotti, Torricelli koji su svojim kvalitetnim interpretacijama pridonijeli kvaliteti pojedinih epizoda.

Kao i ostali Bonellijevi junaci iz novijeg doba, i Dampyr je moderan strip, namijenjen i prilagoden suvremenoj publici i koji je, kao kvalitetno zamišljen i realiziran projekt našao svoje mjesto medu strip ljubiteljima u Italiji. Nažalost, male su šanse da se Dampyr uskoro pojavi kod nas, iako je to on po svemu definitivno zaslužio!

Woah!

Lord of the Rings 3

Taxi 4

Big Stan

Ubreakable

Watchmen

Van Helsing

The Godfather

Narnia 2

Epic movie

Police Academy 7

2012 trailer (film jos nije izasao , ali ga nabavljamo cim izadje)