Prijatelj Našeg Sajta

(PROBNO)

1960. godine Srecu se Sergio Bonelli, mladi scenarista i sin Gianluigi Bonellija i Gallieno Ferri, mladi i perspektivni crtac. Vrlo brzo medu njima nastaje veliko prijateljstvo koje zatim prelazi i u poslovnu saradnju iz koje se 1961. godine rada lik interesantnog naziva Zagor ( ustvari radi se o skracenici od Za-gor Te-nay, što na dijalektu Anglokina znaci "Duh sa sjekirom"). Naravno, samo ime nema veze sa stvarnim dijalektom, pretpostavlja se da je Sergio Bonelli uzeo slog "Za" od "Za-La-Mort", popularnog junaka talijanskog nemog filma, dok se za slog "gor" pretpostavlja da dolazi od "Gordon". Prvobitno ime koje je Sergio Bonelli izabrao je bilo Ajax, po poznatom heroju iz grckih mitova, ali je od njega odustao kad je vidio da postoji deterdžent istog imena!

Glavna desavanja ovog junaka su pustolovina i akcija, uz primese horora, kriminalistike i pogotovo u zadnje vreme fantastike. Inspirirani nekim strip junacima ( Superman, Tarzan ...) Sergio Bonelli i Gallieno Ferri stvorili su lik atletskog izgleda, velikih fizickih predispozicija i zanimljivog prepoznatljivog kostima. Vremenski period u kojem se odvijaju pustolovine je prva polovina 19. veka, tacnije period izmedu 1820. i 1840. godine na podrucju Severne Amerike. Glavno mesto radnje u Zagorovom svetu je Darkwood, Zagorovo kraljevstvo, izmišljena šuma smeštena na podrucju Severne Amerike u blizini Velikih jezera i Kanade, u kojoj Zagor zivi smešten u kolibi na malenom ostrvcu u Darkwoodskoj mocvari, okružena živim peskom koji drži na distanci mnoge nepozvane goste! Darkwood osim mocvare predstavlja veliko podrucje u kojem zive mnoga indijanska plemena kao i vojnicka utvrdenja, traperske kolibe i manji gradovi u kojima žive pretežno belci. Izmedu svih njih Zagor se trudi postici potrebnu ravnotežu sklada i razumevanja, ponekad na granici incidenta i vecih problema sa pokojim izgubljenim životom i razaranjem, a ponekad na miran nacin i bez nepotrebnih žrtava.

Naravno, pustolovnog duha Zagor nerijetko krece na daleka putovanja ostavljajuci Darkwood iza leda, najcešce odazivajuci se da bi pomogao prijateljima. Uz to što je proputovao gotovo celu Severnu Ameriku posetio je i Artik, Greenland, Škotsku, Karibe pa cak i Afriku.

Zagor je klasican heroj, covjek koji mrzi nepravdu i koji je svoj život je posvetio borbi protiv kriminalaca i zlikovaca najnižeg nivoa. Njegovo pravo ime je Patrick Wilding. Još dok je bio decak preživio je strašnu tragediju u kojoj gubi roditelje. Zagor se spašava zahvaljujuci ocu koji ga baca u reku iz koje ga nešto kasnije izvlaci Wandering Fitzy, simpaticni lutalica i filozof koji je napustio civilizaciju da bi živeo u miru i tišini u prirodi. Fitzy zamjenjuje Zagoru izgubljenog oca i poducava ga mnogim vještinama. Upravo njegovom zaslugom Zagor savladava vještinu rukovanja sekirom do savršenstva. U konacnom obracunu Zagor ubija Salomona Kinskya, ubicu svog oca, koji mu na samrti otkriva pravu istinu o njegovom ocu, ali i gubi svog drugog oca i mentora Wandering Fitzya koji je stradao u okršaju. Mladi Patrick Wilding se zaklinje kako ce se do kraja života boriti protiv nepravde, a slucajan susret sa glumackom grupom Sullivanovih osmišljavanjem kostima (crvene majice sa žutim krugom u kojem je lik orla sa raširenim krilima, koji znaci da je Zagor izaslanik Manitua) i novog imena .

Kao i svaki superheroj koji drži do sebe, tako i Zagor ima svog vernog pomocnika i suputnika u brojnim avanturama. Don Chice Felipe Cayetano Lopez y Martinez y Gonzales ili krace Ciko je simpaticni, prožrdljivi nespretni Meksikanac, kombinacija izmedju komicnog "sidekicka" i Sanca Panse, koji stalno upada u nevolje nadmudrujuci se sa sumnjicavim barmenima pokušavajuci dobiti rucak na kredit, u cemu mu cesto pomaže Trampy, simpaticni lutalica kojemu Ciko uvijek pokvari "savršeni posao". Kao i Zagor, i Ciko ima svoje indijansko ime - "maleni covek sa velikim trbuhom". Osim Cika, Zagor ima još mnogo prijatelja od kojih cemo spomenuti samo neke.Tonka, poglavica Mohawka i Zagorov krvni brat i veran prijatelj koji zna za mnoge Zagorove tajne i trikove kojima se Duh sa sekirom koristi da bi održao mir u Darkvudu pa nikada ga zbog toga nije manje poštovao; Digging Bill, smušeni tragac za blagom, cija velika želja da konacno pronade zakopano blago vrlo cesto uvlaci Zagora i Ciku u potpuno neplanirane pustolovine u kojima ih cekaju brojne neprilike; Kapetan Fishleg, prekaljeni morski vuk koji je prošao mnoge pustolovine koji zahvaljujuci svojoj vernoj posadi plovi svojim brodom “Golden baby” preko mnogih mora; Many eyes (nama poznatiji kao Mnogooki), smešni indijanski vrac koji je dobio ime jer zbog slabog vida nosi naocare koje je prihvatio kao odlican izum belaca i koji je u mnogim situacijama osmislio trikove kojim ce se Zagor poslužiti da bi pridobio volju poglavica Darkwooda; Doc Lester, predstavnik trapera i veliki Zagorov prijatelj koji nadimak Doc nosi s razlogom; naime dok je bio u civilizaciji bio je zubar.

Osim brojnih prijatelja, tu su još brojniji neprijatelji, medu kojima se najviše istice Hellingen, zasigurno najveci Zagorov neprijatelj. Ovaj izopaceni ludi genij sa izumima ispred njegovog vremena postavio je na noge golemog Titana, sagradio bojeve rakete, ostvario kontakt sa vanzemaljcima i uspeo pobediti smrt; baron Rakosi, vampir s kojim se Zagor susreo nekoliko puta. Kao i Hellingen ovaj stvor ima 1000 života i sigurno ce još mnogo puta stati na put Duhu sa sekirom; Kandrax, Keltski druid sa magicnim mocima s kojim se Zagor takode susreo nekoliko puta.

Prvi brojevi izlaze u "striscia" formatu, da bi nakon što je stekao veliku naklonost citalaca u Italiji, 1965. godine preuzima "Tex gigante" iliti "Bonelli format" i nastavlja izlaziti u okviru edicije Zenith. Prve epizode koje su objavljene u striscia formatu ponavljaju se u novom formatu da bi se zatim nastavilo sa novim epizodama. Do 1980. godine glavni scenarista Zagorovih pustolovina bio je Sergio Bonelli koji je za obavljanje tog posla koristio pseudonim Guido Nolitta, da bi nakon toga Zagora preuzeli Marcello Toninelli i Ade Capone , da bi pocetkom prošle decenija glavni scenaristi postali Mauro Boselli i Moreno Burattini. Zagorove epizode pisali su i drugi poznati italijanski scenaristi kao Alfredo Castelli, Tiziano Sclavi, Gianluigi Bonelli i mnogi drugi...
Naravno, važan deo Zagorovog tima i jedan od glavnih uzroka Iza Zagorovog uspeha su odlicni crtaci, medu kojima je legendarni Gallieno Ferri, po mnogima najbolji crtac Zagora, (po meni ja on najbolji ctrac) koji je Zagoru podario svoje lice i koji je nacrtao sve Zagorove naslovnice, zatim stari majstori Frank Donatelli i Franco Bignotti koji su nažalost preminuli, te novi val autora Carlo Raffaele Marcello, Mauro Laurenti, Raffaele Della Monica, Alessandro Chiarolla, Marco Torricelli, Gaetano Cassaro, Stefano Andreucci, Massimo Pesce , Maurizio Dotti i mnogi drugi....

I na kraju POZdrav od Duha sa sekirom,....

Woah!

Lord of the Rings 3

Taxi 4

Big Stan

Ubreakable

Watchmen

Van Helsing

The Godfather

Narnia 2

Epic movie

Police Academy 7

2012 trailer (film jos nije izasao , ali ga nabavljamo cim izadje)